Gramofoni    Salix logoFINO logo


Ylös
Julkaisut
Tulossa
Myynti
Yhteystiedot
Linkit
Palaute
(Loppu)
FINO CD-141
FINO CD-138
FINO CD-137
FINO CD-136
FINO CD-135
FINO CD-134
FINO CD-133
FINO CD-132
FINO CD-131
FINO CD-130
FINO CD-129
FINO CD-128
FINO CD-127
FINO CD-126
(FINO CD-125)
FINO CD-124
FINO CD-123
FINO CD-122
FINO CD-121
(FINO CD-120)
FINO CD-119
(FINO CD-118)
FINO CD-117
FINO CD-116
(FINO CD-115)
(FINO CD-114)
(FINO CD-113)
FINO CD-112
(FINO CD-111)
(FINO CD-110)
(FINO CD-109)
FINO CD-108
FINO CD-107
(FINO CD-106)
(FINO CD-105)
FINO CD-104
(FINO CD-103)
(FINO CD-102)
(FINO CD-101)

CD 129: Aimo Saxelin - Juhlalevy          CD 129: Aimo Saxelin - Juhlalevy     CD-129

AIMO SAXELIN - JUHLALEVY

Aimo Saxelin on syntynyt 26.1.1940 Kymissä. Laulajan uralta on heti mainittava iskelmälaulun Suomen mestaruus vuodelta 1961. Hän oli myös 17 vuotta solistina Mauno Sillanmäen yhtyeessä.
Juhlalevyn julkaisu tulee pienellä viiveellä Aimon 70 – vuotis syntymäpäivään nähden. Alkuperäisten äänitteiden hankinta osoittautui perin työlääksi. En halunnut kuitenkaan luopua projektista! Alkujaan oli tiedossa, että vuoden 1974 levytysten masternauhat eivät ole enää tallessa! Etsintä kohdistui 1960 – luvun levytyksiin. Näiden etsintää viivästytti Warnerin tiloissa ollut tulipalo. Aikanaan tuli tieto, että masternauhat myös 1960 – luvulta ovat kadonneet. Tällöin kävi selväksi, että äänitesiirrot on tehtävä alkuperäisiltä vinyylilevyiltä.
Aimo Saxelinin levyt ovat erittäin harvinaisia ja yleensä hyvin huonokuntoisia. Tiesin, että Turun seudulla asuvalla radiotoimittaja Erkki Rantasella on kaikki Aimon levyt ja vielä hyväkuntoisina. Vihdoin vuoden 2010 lopulla Erkki tuli Tampereelle ja äänisiirrot tehtiin Samu Oittisen toimesta suoraan äänipöytään uudella Fantom Studion levysoittimella. Tästä sain projektin viimein käyntiin.

NUORUUDEN AIKAA

Istun Aimo Saxelinin olohuoneessa Vantaan Kaivokselassa ja kysyn heti harvinaisemmasta sukunimestä? Hän toteaa, että ruotsalaisperäinen nimi kirjoitettiin aluksi Sax`lin ja myöhemmin nimi alettiin kirjoittamaan Saxelin. Perhe muutti Kymistä Savoon Hirvensalmelle Aimon ollessa yhden vanha ns. sotaa pakoon. Isä Päiviö Saxelin oli maalari ja maalasi mm. Hirvensalmen kirkon sisäosat. Hän oli myös harmonikan soittaja. Äiti Eila lauloi kuoroissa. Vuonna 1951 perhe muutti Mikkeliin Visulahteen. Nyt muutettiin äidin karjakon työn perässä. Koulun loputtua Aimo meni työhön mikkeliläiseen leipomoon. Sanoi aloittaneensa tsupparina 1953 ja ollen leipomon puolella 1955 – 1961.
Aimon vanhempi veli Hannu Saxelin ( 1938 – 2004 ) meni muuton jälkeen 1951 Mikkelin JR7 – soittokuntaan. Tuossa varuskunnan soittokunnassa tuli perusoppia viisi vuotta. Hannun soittimet olivat klarinetti, saksofoni ja huilu. Aimo harrasti nyrkkeilyä nuorten sarjoissa Mikkelin Nyrkkeilijöissä. Hänen lenkkikaverinaan oli hanuristi Ossi Vasara. Elettiin vuotta 1957 ja Ossi kysyi kotonaan Aimolta - oletko sinä musikaalinen, kun veljesikin soittaa? Aimoi lauloi muutaman kappaleen malliksi ja viisi päivää oli aikaa harjoitella ennen ekaa keikkaa, nimittäin Ossi Vasaran yhtyeeltä puuttui solisti seuraavan lauantain keikalta. Aimo Saxelinin ensimmäinen laulukeikka oli Mieskonmäen Maamiesseuran talon syystanssien avajaisissa. Keikka jäi ainoaksi Ossin kanssa, sillä hän lähti Helsinkiin Lasse Kuuselan yhtyeeseen.
Aimo Saxelinin laulajan ura lähtikin nyt alkuun, sillä hän pääsi solistiksi Ossin veljen Oiva Vasaran yhtyeeseen. Toisena solistina oli Irma Purosalmi. Tässä yhtyeessä kului vuodet 1957 – 1961. Ennen joulua 1961 tuli muutto Järvenpäähän. Aimo Saxelinin ura laulajana jatkui useiden yhtyeiden solistina. Hän totesi, että lähti kun pyydettiin. Nimi tuli hiljalleen tutuksi Etelä – Suomen orkesteripiireissä ja Aimo hoiteli hommat hyvin, sekä keikat lisääntyivät.

LAULUKILPAILUJEN VOITTOJA

Aimo Saxelin osallistui uran alkupuolella viiteen laulukilpailuun. Saldo on komea, sillä kaikista tuli voitto! Vuonna 1958 Juvalla oli Erkki Ertama yhtyeineen laulusolistina Lasse Liemola. Tanssi – illan aikana oli myös laulukilpailu. Jaetulle ensimmäiselle sijalle tulivat Aimo Saxelin ja Pauli Purosalmi. Yleisöäänestyksen voitti Aimo Saxelin. Toinen laulukilpailu oli 1959 Mikkelin Työväentalossa. Illan orkesterina oli Veikko Ahvenainen laulusolistinaan Seppo Pirhonen. Täällä myös Aimo Saxelin oli kilpailun voittaja. Hän totesi, että lasten sarjan voitti Heikki Kinnunen. Aimo muisteli, että nykyinen tunnettu näyttelijä oli jo tuolloin vapautunut esiintyjä.
Vuoden 1961 keväällä käytiin iskelmälaulun SM – kilpailujen osakarsinta Mikkelin Urheilutalossa. Säestävä bändi oli nyt Eino Grön orkestereineen. Kilpailun voittaja pääsi Helsinkiin loppukilpailuun. Voittaja oli Aimo Saxelin! Loppukilpailu pidettiin 2.10.1961 Helsingin Kulttuuritalossa. Miesten kotimaisen sarjan voitti Aimo Saxelin! Katselen Aimon olohuoneessa hopealautasta, joka oli palkintona ja on nyt kirjahyllyssä. SM – kilpailuissa oli aamulla karsinnat, jossa Asser Fagerström säesti pianolla. Eri sarjoissa karsijoita oli yli sata. Aimo lauloi kappaleet ” O`sole mio ja Angelique .” Paikka finaaliin tuli, joka alkoi illalla. Eero Väreen orkesteri säesti ja Aimo Saxelin lauloi kappaleen ” Angelique,” jolla tuo voitto tuli. Yhtenä tuomarina oli Olavi Virta. Aimo sai vielä voiton Turusta vuonna 1962. Hän muistaa pakollisen kappaleen ” Kenian yössä.” Kilpailu pidettiin Turun uudessa Konserttitalossa. Tämän kilpailun voitto toi levytyksen!

LEVYTYKSIÄ JA ERI ORKESTEREITA

Ensilevytys oli yhdessä Reine Rimònin kanssa. Kappale ” Ilta Linnanmäellä ” tuotettiin Polydor – merkille vuonna 1963. Reine Rimòn ( 1942 ) oli jo nimeä saanut jazzlaulajatar. Hän lauloi 1950 – luvun lopulla ravintoloissa nimellä Nina Rives. Ravintoloihin nuoren iän vuoksi hän vaihtoi taiteilijanimen. Opiskelun jälkeen hän oli solistina omalla nimellään eri orkestereissa mm. Erik Lindströmillä. Vuoden 1960 aikana hän perusti yhyeen, jolla oli nimenä Nina`s Combo. Hän meni Aerolle lentoemännäksi 1960 – luvun puolessavälissä ja laulut loppuivat. Uudelleen jazzlaulajattaren ura alkoi 1980 – luvun alussa. Hän laulaa perinteistä New Orleans – tyylistä jazzia. Asuu Kaliforniassa ja käy Suomessa esiintymässä festivaaleilla. Säestävänä bändinä on ollut Hot Papas. Aimo Saxelin sanoi minulle, että ei ole tavannut Reineä heidän levytyksen jälkeen.
Bequine ” Paula ” levytettiin vuonna 1964 ja tällä kappaleella komeaääninen Aimo Saxelin tuli jo kaikkien kuuluviin radioiden kautta. ” Paulassa ” on komea alttosaksofoni- saundi. Radiotoimittaja Erkki Rantanen toi esiin Aimon levytyksistä kappaleen ” Rakkauden syksy.” Hän sanoi olleensa koulun jälkeen työssä Naantalin Sokeritehtaalla ja kuuli tuon kappaleen taustamusiikkina radion rinnakkaisohjelmasta. Elettiin vuoden 1965 syksyä ja Erkkihän hankki tuon levyn välittömästi. Tuolta ajalta asti Erkin suosikkisolisteja ovat olleet mm. Mikko Järvinen, Reijo Viita ja Aimo Saxelin. Myöhemmin myös Eero Savolainen.
Fonovox – yhtiö tuotti 1974 kokoomalevyn, jolle Aimo lauloi neljä tangoa. Sovittajana toimi 23 – vuotias Jarmo Jylhä. Hän oli hankkinut sovittamiseen oppia Tommy Nordströmiltä. Orkesteri soi komeasti Aimo Saxelinin taustalla, joten nuori sovittaja on onnistunut erinomaisesti! La Paloma on nostettava esiin. Tässä tango – habanerassa iso orkesteri soi erityisen mallikkaasti Aimo Saxelinin loistavan laulun säestyksessä. Jälleen saksofonisaundi tuo piristävän soinnin. Levytys onkin Suomessa La Palomasta yksi parhaista! Kappaleenhan sävelsi Sebastian de Yradier ( 1809 – 1865 ). Hän palasi Kuubasta 1861 ja tämän jälkeen noin 1863 syntyi tämä maailmankuulu sävellys.
Aimo lauloi vapaana solistina koko 1960 – luvun. Pidempi 10 kk kiinnitys oli 1963 Onni Gideonin orkesteriin. Kokoonpano oli seuraava; Onni Gideon basso ja havaijinkitara, Hannu Saxelin klarinetti, saksofoni ja huilu, Juhani Aalto pasuuna, Björn Björklöf trumpetti, Markku Marttina piano ja urut, sekä englantilainen Norman Nikhols rummut. Tästä isosta kokoonpanosta tuli hyvää oppia Aimolle, näin hän totesi. Seuraavien muusikoiden yhtyeissä hän oli mukana eri aikoja; Seppo Ohtama, Matti Väkeväinen, Yrjö Latva, Leo Tallgren, Aarne Jokela, Teuvo Ihanus, Jorma Weneskoski ja Matti Lavi.

MAUNO SILLANMÄEN YHTYE JA AIMO SAXELIN

Vuodesta 1970 alkaen Aimo Saxelin oli solistina tunnetussa Mauno Sillanmäen yhtyeessä. Solistivuosia kertyi peräti 17 aina vuoteen 1987 asti. Yhtyeen kokoonpano oli seuraava; Mauno Sillanmäki harmonikka. Uolevi Haapanen viulu, trumpetti ja pasuuna, Vesa Issakainen basso ja Jouni Varis rummut. Basisti Vesa Issakainen oli kuunnellut Aimo Saxelinia Oulunkylän Pikkukoskella ja oli sanonut Mauno Sillanmäelle, että Saxelin olisi hyvä solisti heidän bändiinsä. Aimo Saxelin totesi, että Mauno soitti hänelle ja nopeasti pääsivät sopimukseen vakituisesta laulusolistin paikasta. Mauno Sillanmäki perusti yhtyeen nimiinsä 1960 – luvun puolessavälissä. Aikaisemmin olivat lyhytaikaisia solisteja mm. Ossi Lehtinen ja Kalevi Raninen.
Loistavaääninen Aimo Saxelin oli jo nimekäs solisti ja Mauno Sillanmäen yhtye nousikin nopeasti huipulle! Yhtye pääsi esiintymään kaikkiin Suomen johtaviin tanssipaikkoihin. Varsinkin pääkaupunkiseutu laajennettuna Uudellamaalla oli yhtyeen ominta aluetta. Maakunnissa myös kierrettiin. Huippuvuotena oli 127 keikkaa ja kahtena vuotena 120. Kaikilla oli myös lisäksi päivätyö. Mauno Sillanmäki ( 1932 – 1995 ) oli kotoisin Pirkanmaan Pohjaslahdelta ja sai soitto – opin Työväenyhdistyksen Torvisoittokunnassa. Antti Koivula ( 1932 ) Ylöjärveltä muistelee Maunon soittaneen es – kornettia. Samasta kunnasta ja soittokunnasta oli myös Uolevi Haapanen ( 1929 ). Vesa Issakainen ( 1941 ) on kotoisin Tuupovaarasta, sekä Jouni Varis Joensuusta. Variksen tilalle tuli rumpuihin 1970 – luvun puolessavälissä Harri Väreluoto ( 1941 ). Hän on lähtöisin Malmilta. Mauno Sillanmäki muutti Helsinkiin 1956 ja meni Aerolle työhön. Alkuaikana hän oli hanuristina ainakin Uolevi Haapasen kvintetissä ja Veikko Vuorisen yhtyeessä ennen omaa kokoonpanoa. Vaimon työn myötä hän muutti Karkkilaan. 1980 – luvulla Manulle tuli sydämen läppäongelmaa ja joutui operaatioon. Keikkoja oli vähennettävä ja lopulta yhtye oli lopetettava sellaisenaan 1987. Muutos oli suuri, koska hän oli soittanut koko ikänsä! Hänet tunnettiin hyvänä neuvottelijana ja sai soittokeikkoja hyvin. Itsekin tunsin tuon hyvin positiivisen soittajan. Hän oli loistava orkesterihanuristi. Sointuja riitti ja säesti laulajaa hyvin! Vesa Issakainen totesi, että joukko tanssijoita kulki mukana useissa paikoissa, koska heidän tahtibalanssi oli paikallaan. Musiikki oli ”tanssijalkaan” sopivaa. Kuuntelin Mauno Sillanmäkeä ja Aimo Saxelinia aikanaan usein ja on todettava, että yhtye oli kvarteteista Suomen parhaimmistoa. Oli viulu- ja puhallinsaundi Uolevi Haapasen ansiosta.
Aimo Saxelin esiintyi myös TV:n lauantaitansseissa, sekä aikaisemmin ohjelmissa ”Nuorten portaat ja Nuorten kykyjen esiinmarssi.” Hän oli myös Dario Campeotton ja Robertinon kanssa eräässä kansainvälisessä TV – ohjelmassa. Lauloi ” Paulan,” jossa veli Hannu Saxelin soitti saksofonisoolon. Hannu Saxelin oli pitkään radion musiikkitoimittajana. Toinen veli Matti ( 1951 ) oli rumpalina Dave Lindholmin alkuaikojen kokoonpanossa.
Aimo lopetti laulamisen heinäkuussa 1990. Mauno Sillanmäen yhtyeen jälkeen jatkoi sama kokoonpano vielä nimellä Aimo Saxelin yhtyeineen kolme vuotta. Aimon päivätyö oli puutarha – alalla. Hän otti myös aikanaan laulutunteja Eero Väreeltä, Saga Leanderilta ja Pentti Tuomiselta. Tuon ajan laulajat kehittivät itseään. Aimon laulun oli huomioinut myös Dallapèn Eero Lauresalo. Hän pyysi Aimo Saxelinia Dallapèn solistiksi vuoden 1968 keväällä. Lauresalo oli sanonut, että meillä ei soiteta mitään uudempaa. Nuori Aimo ei innostunut pelkästä vanhasta tanssimusiikista. Dallapèhen menikin Kalevi Korpi.
Kiitän Aimo Saxelinia hyvästä yhteistyöstä, sekä Timo Lindströmiä ja Jarmo Jylhää Warnerin ja Fonovoxin levyoikeuksien jatkokäytön luvasta CD – formaattiin. Ilman Erkki Rantasen levyjä tämä projekti ei olisi ollut mahdollinen. Samoin kiitokset Erkille. Hellevi Viitasen ja Reijo Viidan arkistoa sain käyttööni jälleen. Kiitokset myös heille.

Tampereella 2011
Timo Leppänen

Copyright © 2005 Salix Ay
Kävijämäärät 1.5.2005 lähtien
Muokattu viimeksi: 24.06.2015